Elcykel - En hel del rörande Elcykel
Hos Cykloteket hittar du många prisvärda att bra elcyklar

Batterier till elcyklar

Batterier till elcyklar

Nästan alla elcyklar använders sig Litium-Ion batterier, Li-Ion. Detta skiljer sig från vanliga bilbatterier eller motorcykelbatterier som normalt är blybatterier. Dessa Litium-Ion batterier går snabbt att ladda, är lätta i förhållande till sin energikapacitet.

Det finns elcyklar som säljs med NiMH-batterier, Nickel-Metall-Hydrid och slutna blyackumulatorer så kallade SLA-batterier men du ska undvika dessa elcyklar även om de är billigare.

Batteriernas kapacitet

Spänningen på batterierna kan variera men vanligast är 36 Volt även om 24 eller 18 Volt förekommer. Kapaciteten på batterierna skiljer sig åt och är oftast angiven i Ah, Amperetimmar. 10 Ah innebär att batteriet kan t.ex. leverera en ampere under tio timmar eller t.ex. två ampere under fem timmar vid den spänning som batteriet är märkt med. Därför innehåller ett batteri på 36 Volt som är märkt med 10 Ah dubbelt så mycket energi som ett batteri på 18 Volt som också är märkt med 10 Ah

Ibland anger tillverkarna av elcyklar batteriets riktiga kapacitet d.v.s. spänningen multiplicerat med antal ampertimmar t.ex. 360 VAh (VoltAmper-timmar) = 360 Wh (Watt-timmar).

Ett bra batteri till en elcykel bör ha en kapacitet på över 360 VAh (360 Wh) och om det är på 36 Volt motsvarar detta 10 Ah. Att ha ett för stort batteri innebär det extra kostnad och extra vikt vilket inte är så bra.Ladda en elcykel

Batteri - elcykel

De flesta elcyklarna kan laddas direkt från ett 240 Volts eluttag men på vissa elcyklar tas batteriet bort och laddas i en separat laddare. Beroende på var du kan ställa din cykel så kanske det passar bättre att ha batterier som laddas på plats på elcykeln eller att du hellre tar med dig batteriet för att ladda det.

Om du har långt till arbetet så att inte batteriet räcker båda vägarna kan du fundera på om du ska köpa ett extra batteri eller en extra batteriladdare. Att ladda elcykeln går på mellan 3-8 timmar beroende på cykel.

Köpa ett nytt batteri till elcykeln

Även om Li-Ion-batterier håller bra så kan batteriet efter att par år och 1000 laddningar börja förlora en del av sin kapacitet. Det är därför viktigt att du kontrollerar med säljaren av elcykeln att du kan köpa ett nytt batteri om 4-5 år.

Ett nytt batteri kostar omkring 2000-3500 kr.